Gekantelde baarmoeder

Bij blanke vrouwen ligt de baarmoeder vaak naar voren gekanteld. Deze moet eigenlijk iets naar boven wijzen en naar voren. Bij één op de tien vrouwen echter buigt zij naar achteren en dan wordt er gesproken van een gekantelde baarmoeder. Er is geen duidelijke oorzaak van de gekantelde baarmoeder. Dit kan er voor zorgen dat je daardoor wat onzekerheid krijgt, je weet namelijk niet waarom je last hebt van een gekantelde baarmoeder. Maar gelukkig komt het niet zo heel vaak voor. Als je het wel hebt dan kan het op een echo vaak snel worden vastgesteld en dan kan er wat aan worden gedaan. Als je wat vage buikpijn klachten hebt dan kan dat met de baarmoeder te maken hebben, daar moet dan eens naar gekeken worden en dan kan er gekeken worden of dat het gaat over een gekantelde baarmoeder. Op een echo kunnen ze erg veel zien en daar kan ook uitkomen dat zij dus gekanteld is.

 

Risicofactoren bij de gekantelde baarmoeder

Bij de risicofactoren van de gekantelde baarmoeder is er niets bekend over de leeftijd, maar het komt wel vaker voor bij vrouwen van Aziatische afkomst, zo blijkt uit onderzoek. Ook de leefwijze en de erfelijkheid zouden hier geen rol in spelen, hier zijn in ieder geval geen aanwijzingen voor gevonden. Ook blanke vrouwen kunnen te maken hebben met een gekantelde baarmoeder, dit kan uiteraard zomaar optreden maar je kunt er ook al enige tijd last van hebben. Je kunt het merken aan klachten, maar het kan ook zijn dat het vage klachten geeft en dat je aan de hand van een echo pas echt duidelijkheid krijgt over wat er aan de hand is. De arts zal je dan informeren.

 

In gesprek met de arts

Een arts kan je het beste uitleggen wat er gebeurd is met een gekantelde baarmoeder. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor, maar het kan zijn dat er symptomen zijn waardoor er toch een kleine aanleiding zou kunnen zijn. De arts wil de gekantelde baarmoeder vaak wel behandelen, maar er moet dan gekeken worden of het echt nodig is, of je klachten hebt en wat de mogelijke oplossingen zijn. Er kan namelijk niet altijd direct wat aan gedaan worden er moet namelijk eerst goed in kaart worden gebracht wat er aan de hand is. Pas dan komt er eventueel een behandelplan. Als dat duidelijk is dan wordt het met je overlegd en kun je beoordelen of je er wat aan wilt laten doen. Ben eerlijk over wat je voelt, ook als je bang bent voor welke aandoening het kan zijn. Als je eerlijk bent kan de arts het beste onderzoek doen, er kan dan ook worden gekeken naar mogelijke uitsluitingen en dit kan aan de hand van diverse aanvullende onderzoeken. Een arts wil vaak weten wat het is, maar soms kom je daar pas achter door andere aanvullende onderzoeken te doen zodat het een en ander ook uitgesloten kan worden en zo wordt de lijst met wat het kan zijn ook steeds kleiner.