Baarmoeder

Als het over de baarmoeder gaat, dan gaat het over een inwendig en een vrouwelijk geslachtsorgaan. Hierin vindt de ontwikkeling van de eicel tot de foetus plaats. Als men zich voort wil planten dan is dit een belangrijk orgaan. Er wordt ook wel gesproken over een afgeplatte peer, daar lijkt de baarmoeder bij de mens namelijk erg veel op. In totaal is de baarmoeder acht cm lang en de breedte van de baarmoeder is op sommige plaatsen wel zes cm. Hij weegt ongeveer 1,4 kg. Als het over de baarmoederhals gaat, dan gaat het over het onderste deel van de baarmoeder, dit onderste deel staat weer in verbinding met de vagina. Als je dan wat naar boven gaat dan vind je daar het baarmoederlichaam, hierin monden de eileiders uit. Deze baarmoederwand bestaat uit twee lagen, namelijk de buitenste rand met de spieren en dan heb je de binnenste rand en dat is de voedende laag en daarin vind je de kliercellen.

 

Twee baarmoeders

Het kan zijn dat er bij de geboorte van de vrouw twee baarmoeders worden aangetroffen, dit is bij 1 op de 55.000 vrouwen het geval. Het kan dan zijn dat onder de invloed van de wee├źn van de bevalling de ene baarmoeder de andere laat scheuren. Daarom worden de vrouwen vaak kunstmatig verlost van de tweede baarmoeder. Als er gesproken wordt over het endometrium dan gaat het over het baarmoederslijmvlies. Dit kan onder invloed van een hormoon progesteron in de dikte toe gaan nemen, dit is dan als voorbereiding op de innesteling van de bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt dan wordt deze weer afgebroken en ook uitgestoten tijdens de menstruatie.

 

De baarmoeder is echt vrouwelijk

Vrouwen voelen zich echt een vrouw als zij een baarmoeder hebben. Helaas zijn er verschillende aandoeningen waardoor het kan zijn dat de baarmoeder verwijderd moet worden. Dit zorgt er voor dat de vrouw zich minder vrouw gaat voelen, althans dit is mogelijk. Sommige vrouwen missen op dat moment liever de baarmoeder omdat zij bijvoorbeeld veel last hebben bij het menstrueren of wanneer zij bijvoorbeeld baarmoederkanker hebben, dan is het meestal noodzakelijk om haar te laten verwijderen. Er zijn ook vrouwen die niet meer zwanger willen worden en dan laten zij de baarmoeder verwijderen. Dit zorgt er voor dat ze hier geen last meer van hebben en zich daar ook geen zorgen over hoeven maken. Je kunt als vrouw ook veel klachten hebben van de baarmoeder, hij kan namelijk ook gekanteld zijn, als dit zo is dan is het belangrijk dat hier naar gekeken wordt. Bij bepaalde aandoeningen kan de baarmoeder gespaard worden maar soms moet hij toch echt verwijderd worden. De baarmoeder wordt nooit onnodig verwijderd. Er moet altijd een goede en dringende reden zijn voordat een arts deze verwijdert. Een voorbeeld is baarmoederkanker, daarbij is verwijdering nodig omdat er gevaar bestaat voor uitzaaiingen. Dit wil men voorkomen en daarom moet je er ook zo snel mogelijk bij zijn om dat te voorkomen. Voordat de ingreep plaats vindt worden er altijd voldoende onderzoeken gedaan.