Baarmoederontsteking

Als het over een baarmoederontsteking gaat, dan gaat het over een infectie. Ook kan de infectie zich buiten de baarmoeder uitbreiden. Maar het kan ook een uitbreiding zijn van een infectie die zich op een andere plaats in het lichaam bevindt. Een arts probeert door met elkaar in gesprek te gaan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn van de baarmoederontsteking. Er wordt altijd een lichamelijk onderzoek gedaan maar vaak zijn aanvullende onderzoeken ook nodig. Hierbij wordt urine gecontroleerd en er wordt ook bloed geprikt. Het kan ook zijn dat er vaginale afscheiding op kweek wordt gezet net als het weefsel, dit kan dan onderzocht worden om welke infectie het bij de baarmoederontsteking gaat en wat de oorzaak kan zijn. Er kan ook gekozen worden voor een echo, een CT scan of een MRI scan om alles nog beter in beeld te krijgen.

 

Oorzaak baarmoederontsteking

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk als het over baarmoederontsteking gaat. Het zou zomaar kunnen zijn dat het een gevolg is van een keizersnede. Maar er kan ook een verwonding zijn ontstaan waardoor er een infectie bij is gekomen. Ook het oprekken van de baarmoederhals tijdens curettage kan de oorzaak zijn van de baarmoederontsteking. Een infectie kan ook over worden gebracht via de geslachtsgemeenschap, dan wordt er ook wel over een SOA gesproken. Het is belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald van de baarmoederontsteking. Op deze manier kan hij ook het beste worden aangepakt, als het een SOA is dan kan het zijn dat je je partner ook in moet lichten omdat hij ook een SOA kan hebben. In ieder geval zijn er voldoende onderzoeksmogelijkheden om te ontdekken wat de oorzaak is van de baarmoederontsteking. Deze kan snel worden opgespoord, maar voor de zekerheid worden vaak meerdere onderdoeken gedaan zodat duidelijk wordt wat het is en welke zaken uitgesloten kunnen worden. Een uitgebreid bloedonderzoek kan bijvoorbeeld al veel aandoeningen uitsluiten en dat is dan ook de reden dat hiervoor meestal wel wordt gekozen als aanvullend onderzoek. De arts kan ook in zeer korte tijd de uitslag hebben, met behulp van een echo kan men meteen bekijken wat er mis is en ook bij de CT scan en bij de MRI scan wordt al snel duidelijk wat de oorzaak wel of niet kan zijn. Zo kan de baarmoederontsteking snel worden behandeld.

 

Behandeling baarmoederontsteking

Een antibioticakuur is vaak voldoende om de baarmoederontsteking aan te pakken, vaak wordt de kuur gecombineerd met pijnstillers. Het is mogelijk dat de baarmoederontsteking erger wordt en dat er zelfs pus tevoorschijn komt. Dan moet er operatief worden ingegrepen. Als er dan complicaties optreden dan kan het zijn dat de ontsteking zich gaat verspreiden en dat kan dan weer leiden tot onvruchtbaarheid. De symptomen van baarmoederontsteking heb je niet in een keer, deze bouwen zich langzaam op. Veel vrouwen komen er vaak pas later achter wat er mis is en ze merken dan dat de vaginale afscheiding een andere kleur heeft. Dat is het moment dat ze naar de dokter gaan en dan wordt het onderzoek ook al vrij snel gestart.