Baarmoederverzakking

Bij baarmoederverzakking is de baarmoeder verzakt, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden. Normaal gesproken wordt de baarmoeder op zijn plaats gehouden met banden en spieren van de bekkenbodem. Het kan voorkomen dat de banden en de spieren niet meer sterk genoeg zijn, of dat deze een beetje naar buiten komen, dan noemen ze dat een baarmoederverzakking. Dit kan een pijnlijke aandoening zijn, het is daarom belangrijk dat de klachten ook worden doorgegeven aan de huisarts zodat het een en ander bekeken kan worden. Als je al langere tijd klachten hebt kun je hier eens goed naar laten kijken, bij twijfel wordt er een echo gemaakt of kan er een CT scan of MRI scan worden gemaakt zodat duidelijk wordt wat er aan de hand is. Wanneer sprake is van een baarmoederverzakking is dat vaak ook af te leiden uit de klachten. Je kunt pijn hebben bij de vagina, maar ook in de onderrug en in de buik. Een drukkend gevoel bij de blaas kan ook een symptoom zijn van een baarmoederverzakking en moet daarom nader onderzocht worden.

 

Klachten bij baarmoederverzakking

Een zeurend gevoel in de onderbuik en in de rug zijn de meest voorkomende klachten bij baarmoederverzakking. Je kunt ook een drukkend gevoel bij de vagina hebben en je hebt het gevoel dat er iets naar buiten komt. Ook kun je hierdoor blaasklachten krijgen, je kunt ineens urine verliezen en problemen hebben met de ontlasting. Het kan ook moeite kosten om te zitten of te fietsen. Ook het vrijen kan pijnlijk zijn of minder plezierig worden vanwege de baarmoederverzakking. Als er sprake is van baarmoederverzakking dan moet deze vaak verwijderd worden. Het is soms mogelijk dat de baarmoeder bespaard wordt, maar dat is afhankelijk van de situatie.Er wordt altijd goed gekeken naar wat er gaande is bij de baarmoederverzakking, als zij niet verwijderd hoeft te worden, als het geen noodzaak is, wordt dat ook niet gedaan. Maar soms is het noodzakelijk omdat zij zover verzakt is dat zij alleen maar in de weg ligt en steeds meer klachten gaat veroorzaken.

 

Vervelende aandoening, baarmoederverzakking

Het is vervelend als er sprake is van baarmoederverzakking, het roept vervelende klachten op die wel degelijk aangepakt moeten worden. Als je klachten hebt is het dan ook aan te raden dat je op tijd naar de arts gaat zodat er gekeken kan worden of dat er sprake is van baarmoederverzakking. Aan de hand van een echo kunnen ze het vaak duidelijk zien wat er gaande is, ook worden er soms aanvullende onderzoeken gedaan, maar wanneer de klachten duiden op baarmoederverzakking, krijg je vaak een verwijzing naar het ziekenhuis. Daar wordt alles onderzocht en er wordt snel een afspraak gemaakt om haar te verwijderen door middel van een operatie zodat de klachten verdwijnen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen je arts en dat je er niet mee rond blijft lopen, dit zorgt er voor dat klachten snel opgespoord kunnen worden. Ook bij twijfel kan de arts kijken, het beoordelen en je eventueel doorverwijzen zodat precies duidelijk wordt wat er gaande is.