Vleesboom

Bij een vleesboom gaat het over een goedaardig spierweefselgezwel, dit gezwel groeit meestal in de baarmoeder. Men noemt het ook wel een myoom. Er treedt hierbij vermeerdering van spier- en bindweefsel op. Er kan niet zoveel worden gezegd over de groei en over de grootte want deze verschillen sterk. De vleesboom is een aandoening die alleen voorkomt bij vrouwen die in de vruchtbare leeftijd zijn. Dit kan er voor zorgen dat de menstruaties zwaarder worden, dit komt omdat het baarmoederoppervlak dan uitgerekt is. Er zijn verschillende soorten van de vleesboom bekend, namelijk een intramuraal myoom, dit groeit in de spierwand van je baarmoeder en dan is er het subsereus myoom. Dit groeit vlak onder het slijmvlies aan de buitenkant van de baarmoederwand. En als laatste is er het submuceus myoom. Dit myoom groeit onder het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoederwand, dit heeft ook de mogelijkheid om in de baarmoederholte te groeien.

 

Oorzaken van een vleesboom

Het ontstaan van de vleesboom is niet bekend, er is alleen ontdekt dat deze blijft groeien bij een hoge oestrogeenspiegel in het bloed. Dit zijn vrouwelijke geslachtshormonen die aan worden gemaakt in de eierstokken. Ze komen ook vaak voor.

 

De symptomen van de vleesboom

Als de vrouw een vleesboom heeft dan kunnen er wisselende klachten zijn. Ook kan het zijn dat vrouwen met een vleesboom geen klachten hebben. Maar dat ligt er aan waar dat de vleesboom zich bevindt. Het kan zijn dat je veel moet plassen, het kan ook zijn dat je pijn hebt bij geslachtsgemeenschap en er kan ook sprake zijn van hevig bloedverlies. Heb je last van deze symptomen, dan kan dat dus duiden op een vleesboom. Het is dan aan te raden dat je naar de huisarts gaat, deze kan er voor zorgen dat er een juiste diagnose wordt gesteld door eerst wat onderzoeken te doen. Er wordt vaak een urineonderzoek gedaan om te kijken wat er gaande is en hier kan ook al veel uit worden gehaald. Als je hier al langere tijd last van hebt, dan is het belangrijk dat je snel een afspraak maakt met je huisarts zodat het een en ander bekeken kan worden. Bij twijfel kan er altijd een verwijzing worden gegeven naar het ziekenhuis waar een arts alles vrijwel direct kan onderzoeken en dan ziet men ook wat de mogelijkheden zijn om te behandelen en dit behandeltraject wordt dan op korte termijn met je besproken.

 

Diagnose vleesboom wat nu?

Het kan zijn dat je de diagnose krijgt dat je een vleesboom hebt, of meerdere. Dan is het belangrijk dat ze uitzoeken welke variant je hebt en dan wordt er gekeken wat er aan gedaan kan worden. Het kan zijn dat deze er al langere tijd zit(ten). Als zij klachten veroorzaken dan kunnen ze weg worden gehaald, maar wanneer je er geen last van hebt dan kunnen ze eventueel blijven zitten. Vaak wordt er toch voor gekozen om deze weg te halen, op deze manier zorg je er voor dat ze ook later geen klachten kunnen veroorzaken.