Baarmoederkanker

Ieder jaar komt er in Nederland bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederhalskanker voor. De meeste vrouwen die het krijgen zijn tussen de 55 en 80 jaar, het komt bijna nooit voor bij vrouwen welke jonger zijn dan 40 jaar. De baarmoederhalskanker ontwikkelt zich meestal in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Het ontstaat in de baarmoeder. Het groeit erg langzaam, er kan vanuit het baarmoederslijmvlies een kwaadaardige tumor doorgroeien die naar de onderliggende spierlaag gaat. Deze kan ook naar de eileiders gaan of naar de baarmoederhals. Ook kan er uitbreiding plaatsvinden welke gaat naar de organen en weefsels in de omgeving. De tumor kan ook doorgroeien en dan is de kans op het losraken van de kankercellen groter, deze kunnen dan via de lymfe en via het bloed worden verspreid. Dit is de manier hoe er uitzaaiingen ontstaan bij de baarmoederhalskanker.

 

Diagnose baarmoederkanker

De diagnose van baarmoederhalskanker kan tegenwoordig steeds sneller worden vastgesteld. Er is goede apparatuur beschikbaar en er dient dan ook snel gehandeld te worden. Het is belangrijk dat de baarmoeder verwijderd wordt zodat de kanker daar weg is. Vervolgens wordt er dan gekeken of er uitzaaiingen zijn en mocht dat het geval zijn dan kan het zijn dat bijv. de eileiders ook verwijderd moeten worden. Dit is per situatie verschillend en moet dan ook goed bekeken worden, er wordt nooit onnodig veel weggehaald, maar bij twijfel wordt het wel weggehaald omdat de kans op uitzaaiingen erg groot is en er geen enkel risico wordt genomen.

 

Diagnose baarmoederkanker en wat nu?

Als je te horen krijgt dat je baarmoederkanker hebt, wat doe je dan? Je wilt het vaak niet horen maar het is helaas toch zo, je krijgt de diagnose baarmoederkanker. Wat je dan het beste kunt doen is er veel over lezen, laat je goed informeren door een arts, er zijn namelijk veel vrouwen, bij wie er geen uitzaaiingen zijn en dan zijn ze weer kankervrij wanneer de baarmoeder is verwijderd. Het is belangrijk dat je positief blijft, de artsen hebben de diagnose gesteld en kunnen nu gaan behandelen. Er wordt voor gezorgd dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis en de operatie zal dan ook snel plaatsvinden. Er worden allerlei behandelingen opgestart om te onderzoeken of dat er uitzaaiingen zijn en daarnaast wordt er ook voor gezorgd dat de pijn weggaat.

 

Praat met anderen over de baarmoederkanker

Vaak wordt het onderwerp kanker liever niet besproken, men weet niet goed hoe erover te beginnen. Mensen weten dat je het hebt en durven er dan niet goed naar te vragen. Je kunt er het beste zelf over spreken met deze mensen, ben er open over, vertel hoe het gaat, hoe je je voelt, op deze manier betrek je er anderen bij. Je moet zorgen voor openheid zodat je zelf ook sterk blijft, je hebt het nodig om het onderwerp baarmoederkanker met anderen te delen want op deze manier kun je er het beste mee om gaan. Je kunt er ook speciale begeleiding voor krijgen als je het erg moeilijk vindt, maar vaak heb je veel steun aan vrienden en familie.