Baarmoeder verwijderen

Het kan soms noodzakelijk zijn: de baarmoeder verwijderen. Deze operatie komt vaak voor, bij ongeveer 10% van de Nederlandse vrouwen is er een kans dat de operatie op een bepaald moment plaats moet vinden. Soms willen mensen zelf de baarmoeder er uit laten halen, dit kan helemaal zijn maar zij kan ook voor een deel worden verwijderd. Na deze ingreep menstrueer je niet meer en kun je ook niet meer zwanger worden. De ingreep wordt ook wel hysterectomie genoemd. Er kan gesproken worden over vaginale hysterectomie, bij deze ingreep wordt er een snede gemaakt in de vagina en dan wordt de baarmoeder via deze weg verwijderd. Er kan ook gekozen worden voor abdominale hysterectomie, dan wordt er een snee gemaakt in de buik en wordt zij op deze manier verwijderd. Het baarmoeder verwijderen kan om meerdere redenen gebeuren, noodzakelijk zijn.

 

Redenen van baarmoeder verwijderen

Er zijn veel redenen waarom er gekozen kan worden voor baarmoeder verwijderen, een van de bekendste redenen is kanker. Als er sprake is van baarmoederhalskanker dan is het vaak de beste oplossing, baarmoeder verwijderen. Ook als je last hebt van myomen kan dit de beste oplossing zijn, dit noemen we ook wel grote vleesbomen. Ook de baarmoederverzakking is een goede reden voor baarmoeder verwijderen, ook de hevige menstruatieklachten kunnen er voor zorgen dat je er vanaf wilt en dat de keuze voor baarmoeder verwijderen snel gemaakt is. Of dat je de baarmoeder wilt laten verwijderen, daarover heb je niet altijd zelf een “vrije” keuze. Bij kanker is het van levensbelang dat er snel wordt gehandeld en dat de baarmoeder wordt verwijderd. Dit is niet altijd leuk om te horen, maar dan heb je wel een grotere overlevingskans omdat er dan geen nieuwe uitzaaiingen meer plaats kunnen vinden.

 

De ingreep

Een baarmoeder verwijderen is een flinke ingreep. Er wordt namelijk een stukje vrouwelijkheid weggehaald. De vrouw zal na de ingreep niet meer menstrueren en niet meer zwanger kunnen worden. Het is dus een zeer ingrijpende operatie, maar soms is het echt noodzakelijk, en kun je er niets aan veranderen en moet de baarmoeder echt verwijderd worden. Het is geen prettige ingreep, veel vrouwen kijken er dan ook echt tegenop wanneer zij het mee moeten maken, het baarmoeder verwijderen. Het is namelijk onnatuurlijk, een vrouw wordt geboren met een baarmoeder met de reden dat ze dan kinderen op de wereld kan zetten. Deze droom kan hen dan worden afgepakt wanneer de baarmoeder weggehaald moet worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, wanneer het over kanker gaat dan kiezen de meeste vrouwen er meteen voor omdat ze hier vanaf willen en uitzaaiingen willen voorkomen. Hierbij is snel handelen van levensbelang. Daarnaast kan het ook zijn dat vrouwen teveel last hebben van hevig menstrueren en dan kan de baarmoeder ook verwijderd worden, ook dan is  het een flinke ingreep, alleen de reden is een andere. De dagen na de ingreep moet de patiënt het dan ook erg rustig aan doen en blijft ze vaak ook in het ziekenhuis zodat ze in de gaten gehouden kan worden.